Jakt

Jakt

Jakt med Welsh Springer Spaniel


En Welsh springer spaniel är en stötande och apporterande fågelhund och användes huvudsakligen till jakt från början.

 

Spanielns arbetsuppgifter omfattar att finna vilt, stöta upp det så att jägaren kan skjuta det.

 

Söket ska vara snabbt och intensivt, och hunden får inte väja för det hinder vegetationen utgör. Samtidigt ska den vara inom hagelavstånd, d v s den ska vara inom en radie på 20-25 meter från jägaren.

 

När den stött upp viltet ska den förhålla sig lugn under uppflog och skott, för att därefter snabbt och entusiastiskt apportera in bytet till jägaren. Alla som någon gång tränat hund, förstår lätt vilka krav detta arbete ställer på hunden.

Samma egenskaper som format rasens ursprungliga ändamål har gjort welshen till den uppskattade sällskaps-, familj- och sporthund den är idag, med egenskaper som intelligens, samarbetsvilja och lättlärdhet. Det är därför mycket viktigt att alltid värna om rasens ursprungliga egenskaper.

 

Avsikten med att arrangera jaktprov är att bedöma och värdera hundarnas rastypiska jaktegenskaper. Det ger en bra grund i det fortsatta avelsarbetet. WSSK arrangerar klubbmästerskap i jakt.

Först söka rätt på viltet, en tryckande fågel eller kanske kanin.

Vid uppflog och skott skall hunden

förhålla sig stilla och vänta.

Och när viltet är fällt, ska det snabbt in till föraren.

Även apportering i vatten, ska en spaniel klara utan problem.

Är du intresserad av jakt så gå gärna med i gruppen Jakt med Welsh på Facebook.

WSSK inbjuder samtliga medlemmar till webinar den 21 mars 2023 kl. 18.30 på temat

 

ATT ARBETA MED SPANIEL – vardags- och jaktträning

Innehåll
- jämförelse med andra raser
- för- och nackdelar
- hur påverkar rasens bakgrund dess arbetssätt
- vad är en ”bra” spaniel och en ”bra” Welsh sett till historiska egenskaper
- dra nytta av din spaniels förutsättningar och se dem som en resurs

Föredragshållare
Cicci Adner
MarCi hundkurser https://marcihundkurser.co.uk/


Cicci berättar lite om sitt hundliv

1989 köpte jag min första spaniel, planen var aldrig att träna jakt. Men så råkade jag få en cocker som spontant stötte fågel och vatten apporterade. Det var dock inte så populärt när han ville lära pappas höns att flyga…….

När jag 1996 köpte en amerikansk cocker fanns däremot redan drömmen om jakt och jaktprov - så vi tränade ihop med likasinnade med springer, Welsh och cocker. Sedan dess har vi ägt 57 egna hundar av olika ras och modell men mest spaniels eftersom det var de raserna vi dessutom födde upp.  Jag bedriver kursverksamhet i mitt företag och har dessutom förmånen att få coacha och hjälpa ett antal ekipage på vägen mot uppsatta mål. Jag håller också föredrag på gymnasiets hundutbildning i Halmstad. Möten och erfarenheter med hundratals spaniels genom åren har gett mig möjligheten att jämföra och fundera över de frågor som tas upp under webinariet.

Jag hoppas kunna dela med mig av mina erfarenheter av vardags- och jaktträning så att du får ett rikare liv med din spaniel och kan se det positiva i beteenden som din hund har!

 

Anmälan senast den 20 mars marcus@wssk.se

 

Föredraget kommer att spelas in och kan ses vid senare tillfälle

 

Varmt välkommen!

Arbetsgruppen för Funktionsbeskrivning spaniel, FB-S, har i mars 2021 lämnat information om nuläget och sitt pågående arbete. Ta del av skrivelsen HÄR.

STORT GRATTIS!

till Susanne Andersson med Moa, Lentigas Aiko, som blivit godkänd på Nybörjarprov A. Vi hurrar och lyfter på hatten då Moa är den första welsh som blivit det. Bra jobbat!

Grattis 
Don´s Ett Litet Rött Paket 

och Carola Burman

- Klubbmästare i jakt 2022!

Grattis 
Welsh Wing And Queen Blanka

och Monika Ekberg

- Klubbmästare i jakt 2021!

Arbetsgruppen för Funktionsbeskrivning spaniel, FB-S, har i mars 2021 lämnat information om nuläget och sitt pågående arbete. Ta del av skrivelsen HÄR.

Grattis RLD N
Wallovas Cocorosie

och Louise Tibell

- Klubbmästare i jakt 2019!

Årets klubbmästerskap i jakt gick av stapeln den 1 september i Skurup, Skåne. Domare var Magnus Tenfält och sex startande, varav fyra welshar. Årets klubbmästare i jakt blev RLD N Wallovas Cocorosie "Kerstin"  med förare och ägare Louise Tibell. Grattis! 

Tidigare års vinnare av KM i Jakt hittar du under RESULTAT