Skaraborg

Skaraborg

Kontaktpersoner

Lena Torstensson

lenators0115@gmail.com

Tel: 070-3357857 


Yvonne Ellering

yvonneandersson@telia.com

Tel: 0768771790


Ulrika Paulsson 

ulrika.paulsson@samres.se

Tel: 070-419 00 26


Ingrid Sundberg 

insu11@hotmail.com

Planerade Aktiviteter 2022

3/12 promenad Axevalla Hed


Vi samlas kl 10 på parkeringen vid bensinstationen i Axvall (infarten till Axvalls Folkhögskola) där vi har lite uppsamling och fikar innan vi går in på Axevalla hed. Anmälan med ett litet SMS till 070-419 00 26 senast den 2 december så att vi har fika så det räcker till alla (ange även ev allergier). Varmt välkomna och vi har möjlighet att släppa hundarna lösa på heden och anpassa promenad för alla hundar


Välkomna!
/Lena, Ulrika, Ingrid och Yvonne

Genomförda Aktiviteter 2022

Open Show Skövde 221119


Äntligen fick vi möjlighet att anordna en Open Show, som vi längtat, senast var maj 2017.

23 hundar var anmälda, 22 kom till start på Skövde HundArena.


Varmt tack till vår domare Lena Rollmar samt vår ringsekreterare Margareta Isaksson för bedömningen av våra hundar och fint jobb i ringen.


Vi är tacksamma för generösa sponsorer som gav oss möjlighet att lämna fina goodiebags till alla deltagande hundar, fina vinstpriser och ett bra utbud på lotteriets prisbord. Alla tävlande, åskådare och funktionärer bidrog till att det blev en härlig tillställning.


Resultat:
BIS VALP 2 BIS 1: Heddychlon Winston

BIS VALP 2 BIS 2: Heddychlon Whitney
BIS JUNIOR BIS 1: Fairytale Dreams Luna Lovegood
BIS UNGHUND BIS 1: Funbone's Gerrards Perfect Partner

BIS UNGHUND BIS 2: Smörsoppens Highway to hell
BIS ÖPPENKLASS BIS 1: Pelydryns Underblomma

BIS ÖPPENKKLASS BIS 2: Heddychlon Rosso

BIS CHAMPION BIS 1: Heddychlon Olivia

BIS VETERAN BIS 1: Heddychlon Judit

UPPFÖDARKLASS: Kennel Heddychlon HP

AVELSKLASS: Heddychlon Judit HP


BEST IN SHOW 1: Funbone's Gerrards Perfect Partner

BEST IN SHOW 2: Smörsoppens Highway To Hell


Det är en underbart härlig ras vi har och det är alltid en glädje att se alla springa runt i ringen. Men det viktigaste – kom ihåg att alla är, oberoende av resultat, BIF = BEST IN FAMILY när de åker hem.


Foton, se nedan!

os1skara
os2skara
os3skara
os4skara
os5skara
os6skara
os7skara
os8skara
os10skara

Genomförda Aktiviteter 2021

Kurs i personspår


I min utbildning till att få certifikat som instruktör inom Personspår, ingick att planera och genomföra en kurs. Jag valde att ha en kurs för medlemmar i Skaraborgs aktivitetsgrupp, så under en några helger i höstas gick ett gäng glada Welshägare kursen.

Vid första tillfället träffades vi på Mösseberg i Falköping, regnet vräkte ner och på gräsplanen som jag planerat att vi skulle vara på pågick träning inför en kommande Discgolf tävling. Tala om att ha störning för både hundar och för hundförare, jag tror att det var vi tvåbenta som blev mest störda.

Vi inledde med lite teori och började sedan med lite enklare spår, testade spontanupptag av spår och avslutade dagen, efter mer teori och fika, med ett lite längre spår.

Andra tillfället försvårade vi spåren lite, la till en vinklar och några återgångar och testade olika underlag. Ingen av hundarna hade några problem utan tog spåren utan några problem.

Det var först när vi kom till underlagsbyte som det syntes att hundarna blev mer tveksamma. Asfaltunderlag eller underlag av sten gjorde det betydligt svårare.

Min första reflektion kom redan efter första korta spåret som hundarna fick gå, det är bara att konstatera att Welsh springerspaniel är duktiga och arbetsvilliga i spår. Ingen av hundarna i kursen hade några problem varken med spårning eller spontanupptag.

För mig som kursledare vill det verkligen till att tänka efter när jag kommer ha andra raser i kursen, Welshen älskar att arbeta med nosen och själva spårningen är belöningen nog. För oss Welshägare gäller det gäller det att arbeta upp intresse för markering och hitta belöning som de uppskattar för korta pauser i långa spår.

Redan under mina utbildningsdagar konstaterade jag att vår ras är duktiga i spår och Queenie som var med mig gjorde väldigt bra ifrån sig och det var inte utan att jag var en stolt matte.

Lena Torstensson


Genomförda Aktiviteter 2020

VM i viltspår - Västergötlands Mästerskap 27 september


 I avsaknad på KM, Clubshow och andra utställningar i år kom tanken på att anordna ett VM, ett Västra Götalands mästerskap. Sagt och gjort, kontakt togs med domare för att se om det fanns tillräckligt många som både kunde och ville ställa upp. Trots att många var uppe i norra landsdelen och jagade älg så fick vi ihop så många så att vi vågade bjuda in alla Welshägare i hela Västra Gölandsregionen till en dag i viltspårets tecken.

Med något kort varsel fick vi ihop så många så att vi kunde genomföra tävlingen, men vi behövde inte alla domare som lovat ställa upp. Det bådar dock gott till ett annat år för alla hälsade oss välkomna tillbaka nästa gång.

Sista söndagen i september samlades vi hos herr och fru Skoglund i Väne-ryr. Det hade regnat kraftig hela natten och nu var vinden frisk med kastvindar som ställde till det för våra fyrbenta. Men med glatt mod och arbetsvilliga hundar gick tävlingen igång.

När alla hundar gått sina spår startades grillen och deltagarna umgicks Covidsäkert, vi var utomhus och höll avstånd, även våra fyrbenta den här gången. Kul var att det kom intresserade och ev. blivande valpköpare till vår tävling för att träffa representanter av rasen och höra mer om hur de är att spåra med.


På första plats och årets Västra Götalands mästare 2020 placerade sig:

Heddychlon Queen, lystrar till Queenie. Hundförare och ägare Lena Torstensson.

På andra plats kom Heddychlon Clara med hundförare Janne Gustavsson, hundägare Birgitta Abrahamsson.

Trea blev Heddychlon Quando, hundförare Janne Gustavsson, hundägare Birgitta Abrahamsson. Blev SEVCH idag, Grattis.

Dessa tre fick varsin 1 i Öppen klass

På fjärde plats placerade sig Grimhills My Name Is Annie med Nils Andersson som hundförare i spåret, hundägare Lisbeth Andersson. Idag blev den en 2 i Ökl.

 

Utöver detta så var det ekipage som hade tre rådjur i sökrutan vid start, då är det inte lätt att koncentrera sig på en klöv… och att sedan vid flera tillfällen få vilt i nosen kan vara övermäktigt.

Min gamla gumma Pelydryns Rubin ville inte alls spåra idag, hon visade tydligt att det var något väldigt otäckt i närheten och ville vända om. Sist gick hon spår med korsande älg och vargspår så frågan är vad hon kände idag…en björn kanske…för det har visst passerat tidigare i markerna.  Hon var väldigt taggad, när jag plockade iordning utrustningen kvällen innan så la jag spårlinan i hallen för att inte glömma ta med den. Rubin låg hela natten, på linan kanske rädd för att inte få följa med och gå med matte i skogen och spåra.

Tack alla ni som ställde upp utan er hade det inte blivit någon tävling. Ett VM som vi hoppas ska kunna bli en återkommande aktivitet för att våra hundar uppskattar det är ingen tvekan på.

Lena Torstensson

Heddychlon Queen

Pelydryns Rubin

från hö Heddychlon Queen VM mästare och Pelydryns Rubin med ägare Lena Torstensson

Janne Gustavsson med Heddychlon Clara och Heddychlon Quando

Nils Andersson med Grimmhill´s My Name Is Annie

Ulrika Paulsson med Funbone´s Newborn Liverpool Girl

Viltspår

Äntligen kom Skaraborgs aktivitetsgrupp till skott och deltagarna på kurs och temadag i viltspår åkte iväg till herr och fru Skoglund för att göra anlagsprov respektive gå öppet spår för de som kommit lite längre. Pga flytt och sjukfall kunde inte alla vara med men resten åkte iväg för att testa och se hur vi lyckats med vår träning.

Två hundar klarade sina anlagsprov, Yvonne Ellering med Heddychlon Rosso (till vänster på foto) och Heddychlon Nora.

Nosework

Mitt i Coronakrisen, med alla inställda utställningar och tävlingar blev helgerna i kalendern väldigt tomma. Då samlades ett gäng Welshägare i Skaraborg för att lära mer om Nosework. Vi höll SKK ´s  riktlinjer, vi var bara sju deltagare, höll till utomhus och höll dessutom distans. I alla fall vi tvåbenta, de fyrbenta var inte lika noga med det, sociala och glada som de är.

n4
n1
n2
n3

Trimdag

Våra fyrbenta behöver ha hjälp med frisyren ibland och den 22/2 var det dags för en snabblektion för Skaraborgs aktivitetsgrupp. Ett gäng hundförare med hundar samlades och fick trimma hundarna med råd och tips från en erfaren trimmare. Som vanligt hördes glada skratt och några lika glada skall, hundarna verkade trivas och efter en stund var det avslappnade hundar som njöt av hanteringen. Duktiga hundägare gick efter gemensam fika hem med friserade och trötta hundar.

Genomförda Aktiviteter 2019

Adventspromenad

Den 8 december var det åter dags för vår traditionella adventspromenad. När jag åkte hemifrån på morgonen vräkte regnet ner men när jag kom fram till Böja kom endast några få droppar.  Under promenaden klarade vi oss mot både vind och regn, det kom enstaka stänk och skogen skyddar bra mot kraftiga vindar.

De fyrbenta bryr sig inte om lite väta eller hur vädret är överhuvudtaget, de söker snarare upp fukt och lera i diken och pölar. Som vanligt var det full fart på dem och mycket spring och lek utan bråk.

Efter en härlig promenad i skogen var det glögg, pepparkakor och korv som gällde för oss tvåbenta. Det är alltid lika kul att träffas och en fröjd för ögat att se vilken glädje våra hundar utstrålar när de får komma lösa och leka med varandra.

Ett gäng, något yngre hundar, gick en kortare promenad men mötte sedan upp vid fikaplatsen. Jag tror att de fyrbenta somnade gott när de kom hem.

Nu ser vi fram mot en trimkurs, ev en jaktkurs och nya promenader som står på schemat framöver.

Lena

Promenad

Söndagen den 24 februari samlades ett gäng Welshägare med hundar för att utforska nya promenadvägar i Varola. Den av SMHI utlovade solen lyste med sin frånvaro, men vad gör det när man träffar alla glada hundar med ägare.


Hundarna sprang som gaseller i skogen och om vi tvåbenta gick tre kilometer så sprang de fyrbenta säkerligen flera mil. Som vanligt inget gruff utan alla hade roligt även om det förekom intensiv uppvaktning emellanåt, det gäller att fräsa ifrån när man inte är intresserad. Flera av oss konstaterade att vi gick i helt underbar skog att lägga spår i med bra sikt mellan träden och fint underlag.


Efter promenaden smakade kaffe bra och hundarna fick fortsätta att leka och ha kul även om några försökte tigga till sig lite gott från husse/mattes fikakorg.

Lena Torstensson


Genomförda Aktiviteter 2018

Aktivitetsgruppen i Skaraborg arrangerade KM i Viltspår 16/9, läs mer HÄR

Aktivitetsgruppen i Skaraborg arrangerade KM i Lydnad och Rallylydnad 15/9, läs mer HÄR

Viltspårskurs

En helg i april kom ett gäng glada Welshägare med ännu gladare hundar till skogen utanför Eggby för att lära sig grunden i viltspår.  Vi började med korta spår men hundarna var så duktiga så de avancerad snabbt med lite svårare spår. Efter helgen så tror jag att alla kunde ha avslutat med att göra ett anlagsprov och klara sig med beröm godkänt och kunna gå vidare på vägen till att erhålla championat. Nu är frågan till alla deltagare, ska jag boka in en domare för anlagsprov? Vi kanske inte hinner till årets KM men det kommer fler år.

Lena Torstensson


Här är foton från dagen!

Aktivitetsdag

Då vi för första gången tvingades ställa i Open Show beslöt vi snabbt att ta till vara på anläggningen och göra dagen till en aktivitetsdag.


Vädergudarna var verkligen på vår sida. Det blev lyckat. Gamla som nya welshägare kom och hade roligt med sin hund. Det blev agility, rallylydnad, nosework, viltspår och uppletsruta. Som toppen på det hela tränades linförighet. Lite rörigt ibland när några gick åt höger och några åt vänster.

Så fantastiskt roligt att träffa glada welshar med likasinnade mattar och hussar.

Vi räknade till 25 tvåbenta och 20 fyrbenta.

Kontaktperson Linda Jansson 0709391266


//Birgitta Abrahamsson


Februaripromenad

I ett strålande vinterväder, sista söndagen i februari, genomförde Skaraborgs aktivitetsgrupp en härlig promenad. Erik hade gått samma runda hela veckan för att ge oss andra ett spår att gå i. Glada hundar skuttade runt i snön och det syns verkligen att de gillar det kalla och vita för de kom farande med helt vita nosar efter att ha dykt och nosat i snön. Trots ett stort gäng med fyrbenta var det bara glada skall och ljud som hördes, vilken underbar ras vi har som klarar av att umgås i så stora gäng utan gruffa med varandra.

Vi tvåbenta fick vissa sträckor gå på rad om vi inte ville pulsa runt i djup snö och jag tror att vi var lika trötta som hundarna efter promenaden och i alla fall jag njöt av kaffet som vi intog när vi kommit tillbaka till bilarna igen.

Nu ser vi fram emot våren och den inplanerade viltspårskursen för nybörjare som troligen blir den 7-8 april, lite beroende på vädret…den kursen är för nybörjare och för max 8 deltagare. Mer info kommer.


Klickerkurs

Skaraborgs aktivitetsgrupp har haft en kurs i träning med klicker. Vid tre kurstillfällen tränade nio hundar med sina hundförare olika moment och trix. Det var glatt och livligt och hundarna lärde sig snabbt vad klickerljudet betydde och gjorde framsteg med glädje. Vi har en helt underbar ras, arbetsvillig och vill vara oss till lags men ändå tillräckligt utmanande för oss ägare… lite bus måste de hitta på emellanåt och det görs med en glimt i ögat.

Lena Torstensson


Klicka på ett foto nedan för att se större och kunna bläddra!

Genomförda Aktiviteter 2017

Lussepromenad

Vad fort tiden går, nu har det åter varit en lussepromenad för alla medlemmar i Skaraborgs aktivitetsgrupp. Den 10 dec samlades ca 20 fyrbenta med matte och husse. Vi började med en promenad i fint väder om än lite blåsigt och avslutade med koppelträning. Alla hundar såg till att den som höll i kopplet skötte sig och gick fint. Efter detta belönades de tvåbenta med glögg och korv. Ett stort tack till alla som kom och gjorde vår promenad.Open show i Skaraborg 7 maj

Att vädret kan variera det vet vi alla, på lördagen var det stor utställning inomhus i Lidköping, ute sken solen och det var uppemot 20 grader varmt.


Söndagen den 7 maj var det dags för Open Show i Skaraborg och borta var solen och med den även värmen. Men det verkade inte spela någon roll, det hördes bara glada skratt och goa skall runt utställningsringen.


Domaren Lina Axelsson kennel Funbone bedömde och berömde och hade en tuff dag tillsammans med Helena Deldehed och Linda Pilerud. Ett stort TACK för att Ni ställde upp och hjälpte till på vår dag på ett så utomordentligt sätt. Trots att det regnade i stort sett hela tiden var det inga sura miner, alla verkade trivas i regnet och trängseln som blev i tält och under regnskydd både hundar och tvåbenta. Det är en fantastisk trevlig och fin ras vi har, det är alltid en fröjd att se alla springa runt i ringen och det är viktigt att komma ihåg att alla är oberoende av resultatet BIF när de åker hem.


Aktivitetsdag den 23 april

var det dags för vår årliga aktivitetsdag, även den här gången på Tomtens brukshundklubb.


Som vanligt var det möjligt att testa agility, rallylydnad, trimning och lite ringträning. Den här gången fanns det även möjlighet till att få testa på sökruta vilket ingen av våra ”dammsugare” till hundar hade några svårigheter med. Och som vanligt kom det många både fyrbenta och tvåbenta och hade en trevlig dag i solen.


Det är alltid lika kul att träffa alla och det är lika imponerande varje gång att se hur hundarna umgås med varandra utan något gruff. Med tydliga signaler har de snart klart för sig vad som gäller…


Efter fika, träning och korvgrillning var det många trötta hundar som lastades in i bilarna och for iväg i hemåt. Se fotona nedan.


Aktiviteter 2016


Lussepromenad 2 advent

Andra advent var det åter dags för den årliga lussepromenaden för både två och fyrbenta.


Närmare 25 hundar med husse och/eller matte dök upp och gick en härlig promenad i milt decemberväder. Solen tittade fram mellan granarna och höjde stämningen. Efter promenaden var det dags för glögg med pepparkakor som dracks under trevlig samvaro medans korvarna låg på grillen.


Innan vi skiljdes åt fick alla hundar en liten julklapp som visade sig vara uppskattad,

vov, vov = tack tack.

Hälsningar Lena


Den 9 oktober hade Ativitetsgruppen i Skaraborg

en härlig promenad vid Sparresäters vackra natur.


Efter en kort promenad förbi ett gäng med nyfikna kossor släpptes alla fria.


Vilken härlig syn att se dessa röd-vita hundar springa hoppa busa och göra liten utflykt i skogen.


Efter en skön promenad var det dags för fika.


Promenaden tillbaka var något lugnare och vi tror nog att alla hundarna sov gott på kvällen.


På återseende den 4 dec för den årliga Lussepromenaden med korvgrillning och pepparkakor o glögg.


Mer info om plats och tid kommer.


För Ativitetsgruppen

Sonja, Harriet, LenaBilder från Open Show 8 maj

Lussepromenad

Oktoberpromenad

Aktiviteter 2016 forts


Söndagen den 3 april

samlades ca 39 tvåbenta och runt ett tjugotal fyrbenta på Tomtens Brukshundklubb för årets ”pröva

på dag”.


Dagen inleddes med en fika, kaffe med hembakt är smaskens, ett stort tack för det! Sedan var det dags för aktiviteter, några hundar blev vackrare, matte/husse fick hjälp och stöd av erfaren trimmare att få fram det bästa hos hunden. Fåglarna blev säkerligen glada av allt byggmaterial som de fick till sina nästen.


Rallylydnad var det många som ville pröva på och det fanns bana både för nybörjare och en i fortsättningsklass för de som tränat lite mer. Agility är även det en lockande aktivitet, här fanns möjlighet till ett tunnelrace men även att köra en komplett bana med balanshinder etc. för de som ville och fram för allt hade hundar som kunde och var vana vid hindren.


Hur får jag min hund att inte dra vid promenaderna??? Ett problem som många spanielägare känner igen, här fick deltagarna några korta men konkreta tips om hur de kan jobba vidare för att på sikt få mer följsamma hundar.


Den 8 maj har vi Open show i Skaraborg och det var flera som passade på att få lite ringträning med tips på vad de ska tänka på och hur de ska göra när de ställer hund. Nu hoppas vi att det är många som vågar vara med och vi ser fram emot dagen med Open show.


Vi hann även med att grilla korv och aktivitetsgruppen vill tacka alla deltagare som kom med glädje och skratt och gjorde år dag så lyckad.Söndagen 7 feb

hade vi en härlig skogspromenad i Klyftamon.


21 personer och 15 hundar. Mycket bus och spring under 5 km och en del vovvar som tog ut svängarna ordentligt, några tikar blev uppvaktade men inget bråk utan alla hade bara kul.


Underbart att se 15 hundar springa fritt i skogen. Vi avslutade med att fika uppe på berget med fin utsikt. Tack alla för en trevlig dag. /Aktivitetsgruppen: Sonja, Harriet och Lena